Har du noen gang møtt folk som er flinkere enn deg? Som kan det du er best på enda bedre? Det skjer jo med de aller, aller fleste av oss. I vennegjengen er du kanskje den beste til å spille fotball. Men i byen du bor i er du det mest sannsynlig ikke. For ikke å snakke om hvis du skal sammenligne dine fotballferdigheter med de beste i landet, eller Europa, eller verden. 

Sistnevnte har blitt så tilgjengelig at det er fort gjort å sammenligne seg med alt og alle. Og når man kombinerer det med behovet vi har for å markere oss, både i sosiale medier og på jobb, er det naturlig å måle sine ferdigheter, ideer og karrierer med hva andre har fått til. Da oppdager mange at de kanskje ikke strekker helt til. 

For hvis vi er helt ærlige med oss selv - så er den naturlige responsen inne i oss når en eller annen kollega kommer på en genial idé; Aaah, skulle ønske det var JEG som hadde den ideen. Jeg har i hvert fall vært innom den tanken. 

Dette er ikke et innlegg om misunnelsesmestring. Men det som jo ofte skjer med oss mennesker er at vi legger merke til hva andre utmerker seg med, også glemmer vi veien de har gått på for å komme dit. Vi ønsker å gi deg to tanker som kan være med på å forandre dette: 

1. Arbeidskollegaene dine er laget ditt. Noen ganger må du stå å se på at andre på laget slår en genial pasning. Andre ganger er det du som åpner hele forsvaret - eller scorer det avgjørende målet. For å få til noe sånt i næringslivet kan Nils Arne Eggens velklingende ord samhandling overføres til hvordan en ideell kreativ prosess foregår. En "samskaping", der vi sammen skaper idene, fører til at kreative prosesser blir mer en lagsport enn et kappløp.  

2. Risiker selv. Det starter med mengde: For å komme med EN god idé, må du tørre å komme med mange dårlige. Du må risikere at noen av ideene dine ikke er gode nok. Mange av de mest kreative jeg har jobbet med har også kommet med mange rare ideer - som ikke har noe særlig for seg. Fellesnevneren for disse "kreative geniene" er at de har lav terskel på å si det de tenker. Hvis du begynner med det, vil du oppleve å enten score mål, slå en genial bakromspasning, eller få ballen videre slik at noen andre på laget gjør noe bra med den. Så få fart på den ballen! 

Comment